Reflexioner & Tankar ~ Empatiska Wonder Woman, det är jag det.

Jag är empaten. Har ju så otroligt lätt att förstå och känna mig in i vad andra känner. Är ofta den som andra bollar sina bekymmer med och när någon lider, ja då lider jag faktiskt på riktigt med dem och kan må riktigt dåligt samtidigt som hjärnan arbetar på högvarv för att hitta lösningar på deras problem.

3697445_l

Har en väninna som jag stöttade igenom en supersvår tid i livet runt 2004-2009. Misshandel, otrogen man, handikappad bebis,  utan föräldrar och få släktingar att ta hjälp av för att de tog mannens sida – hon var helt ensam! Brände nästan ut mig i mitt försök att hjälpa henne på fötter. Hon har alltid tackat för min insats. ”Hade inte fixat det om det inte vore för dig”, säger hon alltid och hon tokhyllar mig ofta inför andra.  Har mängder av änglar hemma som symboliserar hur hon ser på mig. Sin skyddsängel!

Männen i mitt liv har varit fantastiska på alla vis men livet går ju som bekant upp och ner och det är när det är svårt runt omkring dem som jag upptäckt att deras beteenden och attityder förändrats mot mig. Plötsligt har det bara inte varit VI längre. Min röst har inte nått hela vägen fram vilket fått mig att bli väldigt osäker i relationen. Skönt just därför att lilla Fleurs pappa sa det han sa för några veckor sedan när jag berättade hur det kunde kännas att vara jag.

”Du är tuffare än de flesta av oss och nån dörrmatta har du aldrig varit och kommer aldrig att bli!”. Han menade att jag ingav förtroende och att det är därför många vågar öppna sig för mig. Även om det är svåra saker så vet dom att jag alltid kämpar in i det sista på deras sida. Det fick mig att inse att jag redan är Wonder Woman och att allt det roliga jag har framför mig i höst är naturliga delar av livet. Och för mig är det också att låta andra finna styrka i min ♡

Of all people, you know who I am. Who the world needs me to be, I’m Wonder Woman.

Har forskat lite i vad som är empatens motpol och landade här – i en artikel om Empaten och Narcisisten. Kände direkt igen mig som empaten 😊

En empat är en person som känner andras känslor i sig själv, som inte bara känner empati för det som någon annan upplever utan som faktiskt berörs av samma känslor i sin egen kropp. Är man empat och umgås med någon som mår dåligt så börjar man själv må dåligt, umgås man med någon som är lycklig så blir man själv lycklig.

Att vara empat är att inte bara förstå en annan människa utan att faktiskt känna det den känner. Det ger möjlighet att hjälpa andra på en helt annan nivå än vad som är möjligt för de flesta, men det är en gåva som kommer med en baksida. Som empat är det lätt att fara illa i en värld där så många mår dåligt, och det gör att man behöver lära sig att sätta upp en sköld för att skydda sig själv för annars är det lätt att bli utnyttjad.

Några som har en förkärlek för att dra nytta av empater är människor med narcissistisk personlighetsstörning. Att ha lite narcissism i sin personlighet anses som helt naturligt och en förutsättning för en sund självbild, men blir det för mycket så räknas det som en personlighetsstörning och kan orsaka stort obehag och lidande för närståenden.

Narcissister söker sig gärna till emapter för att tillgodose sina egna behov av att känna sig mäktiga, betydelsefulla och starka, och empaten dras ofta till narcissistens charm, men också av medkänsla för någon som har ett stort mörker inom sig men inte kan hantera det och inte vill erkänna det.

Narcissister kan vara farligt charmerande och översvallande i sina ömhetsbetygelser och få personen som de riktar sin uppmärksamhet mot att känna sig som den viktigaste personen i världen, så länge narcissisten får sin vilja igenom. Om något går honom eller henne emot så ändras stämningen snabbt och allt är någon annans fel.

Narcissister befinner sig i den änden på skalan där de bryr sig väldigt lite om andra, de verkar vara omtänksamma så länge allt är på deras villkor, men motsätter man sig narcissistens önskan så blir det snart tydligt att den enda person i rummet som betyder något är nracissisten själv.

I andra änden av samma skala har vi empaten som bryr sig så väldigt mycket om alla andra att han eller hon riskerar att utplåna sin egen person i sin strävan att hjälpa och visa omtanke om alla andra. Empaten har svårt att stå upp för sig själv och prioritera sina egna mest grundläggande behov, istället anpassar hon eller han sig, ibland in absurdum, för att inte orsaka konflikt eller göra någon upprörd.

Så kanske är detta varför jag har en historia av att stötta och bita ihop? Är det så farligt då tänker jag? Kanske inte! Vet ju innerst inne att jag är en stark, modig och vacker kvinna som klarat mig väldigt bra så här långt i livet. Visst har jag fått mina törnar och min sköld är kanske lite bucklig. Men jag ÄR Wonder Woman och jag har och vet att jag alltid kommer kunna hantera det som kommer i min väg även när den är kurvig och kan ge mig lite skrapsår ♡

Kram Fru Didriksson aka Empatiska Wonder Woman

2 reaktioner på ”Reflexioner & Tankar ~ Empatiska Wonder Woman, det är jag det.

  1. Oj vad jag känner igen mig i det där, jag har också varit empaten i flera flera år, tills en dag när både hjärtat och själen skrek av syrebrist. Sakta återtog jag mitt bortglömda jag) sakta fick jag tillåta mig att hitta mig själv igen, för det är inte lätt när man länge länge har varit någon annan.
    I takt med att jag hittade mig själv stod omgivningen och tittade på med skepsis i blicken. -Vad höll på att hända med mig? varför var jag så sur? (för att jag för första gången sa nej). Omgivningen gillar inte alls min förändring och jag fortsätter att slåss för att inte falla tillbaks i ett invant mönster..

    Gillad av 1 person

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.